Смяната на кожа

 

 

    

 

 

 

     Единственият начин паякът да порасне е да смени тясната си кожа. Това става при т. нар. линеене, при което тарантулата буквално излиза от старата си кожа в чисто нова. Много зависи от вида, но като цяло - като бебета сменят доста често (всеки месец), когато станат на около година, този период става 2-3 месеца, а като достигнат полова зрялост, мъжките спират да сменят и до няколко години умират (от старост), а женските сменят кожата си веднъж годишно.

    Няколко дни преди линеенето тарантулата спира да се храни, а коремчето й се оголва (косъмчетата разредяват или падат). Ако забележите признаци за скорошно линеене, трябва да осигурите пълно спокойствие на тарантулата си. Важно е да не я стресирате и да не се храни. Ако не сте сигурни дали ше линее или не, по-добре не я дръжте гладна, а и дайте ‘дневната дажба’, а ако тя не я иска, просто няма да и обърне внимание - в такъв случай извадете насекомото от терариума. Непосредствено преди смяната на кожата паякът покрива почвата с гъст слой паяжина и ляга по гръб върху нея. Важно е да знаете, че това не е смърт! Обикновено умрелите паяци свиват краката си под тялото. Това най-често става в скривалището му, ако то е достатъчно широко. Там паякът започва да съблича старата си кожа. Първо излизат зъбите, които също се сменят при линеенето, след това предната двойка къси крачета, служещи главно при хранене и за осезание. След това идва ред на предните крака и най-накрая излизат задните крака. Междувременно кожата на коремчето също се е цепнала. Същинското сменяне на кожата продължава няколко часа - по-малко при малките паячета и по-продължително при възрастните. През цялото време паякът лежи безпомощно по гръб. След като свали старата си кожа, той остава в същото положение още известно време, като започва да раздвижва краката си. Едва когато си е починал добре, се изправя в нормално положение.

    След смяната на кожата е добре да не пипате и храните тарантулата поне няколко дни, тъй като новата и кожа още не е укрепнала, в началото дори е влажна.

Ето и един видео клип показващ целият процес на смяна на кожа:

 

Автор: Михаил Томов ( MetaDream )