Тарантулите отделят лепкава коприна по крачетата си


     Някои тарантули отделят лепкава коприна, която им позволява да се придвижват върху гладки вертикални повърхности

     Чрез микроскопични жлези, които се намират в крачетата им, някои тарантули отделят лепкава коприна, която им позволява да се придвижват върху гладки вертикални повърхности, са установили германски изследователи. Резултатите от изследването им са публикувини в сп. "Нейчър".

     Тарантулата Aphonopelma seemanni, която се среща в Коста Рика, може да произведе вискозни фибри с диаметър 0,2-1 микрометъра по своите четири двойки крачета, когато за нея има риск да се плъзне върху стъкло, е заключил екип от института "Макс Планк" за изследвания върху металите в Щутгарт.

     Експертите знаеха, че паяците разполагат с два механизма, които им позволяват да се движат с наведена глава и да се захващат за вертикални стени - наличието по крачетата им на хиляди малки власинки, които генерират слаба електрическа връзка с повърхността от една страна, и наличието на миниатюрни зъбци, с които те се захващат за неравностите по терена, от друга.

     Изследователите под ръководството на Станислав Горб смятат, че откритието поражда нови въпроси относно еволюцията на паяците. Паякообразните притежават в областта на коремчето си джоб, който произвежда коприна, а тя им позволява да изпредат прословутите си паяжини.

     Според Горб паяците може да са започнали да произвеждат коприна по крачетата си, защото става дума за фактор, който възпрепятства паданията и улеснява оцеляването на вида. Изследователите възнамеряват да извършат генен анализ на протеините в коприната, отделена по крачетата на паяците, и да сравнят данните от него с тези от генния анализ на "класическата" коприна в паяжините.

 

Източник : Actualno.com