Терариума

     

     Жилището на дървесната тарантула представлява ръкав от гъсто изплетена паяжина с отвор в единия край и е разположено високо сред клоните на дървото. Дървесните видове тарантули растат бързо и обикновено са по-активни и агресивни от другите, затова не се препоръчват за отглеждане от начинаещи.

      В домашни условия тарантулите се отглеждат в стъклени терариуми. Те са най-подходящи, тъй като са прозрачни и се почистват лесно. Отгоре или отстрани на терариума се прави вратичка. Тя трябва да се затваря така, че да е невъзможно тарантулата да я отвори и да избяга, защото тарантулите могат да се катерят по стъкло и да са учудващо силни. Много важно е на някоя от стените на терариума да има мрежа, за предпочитане метална, откъдето да влиза кислород. Тъй като проявяват агресия една към друга, тези животинки трябва да се отглеждат отделно. Не е задължително да има съд с вода в терариума, но ако няма такъв трябва да следите стриктно за влажността на торфа. Ако той е достатъчно влажен, съда с вода е излишен. Земните видове се чувстват много спокойни, когато има къде да се скрият. Затова в терариума им може да се постави предмет, който да служи за убежище. Често се използват черупки от кокосов орех, парчета дървесна кора, плоски камъни, кухи клони, счупени керамични съдове и др. Добре е да имате в предвид, че ако има къде да се крият, те често стоят там през по-голямата част от времето, което може да не се хареса на тези от вас, които искат тарантулата им да се вижда. Дървесните видове пък сами си строят жилища от паяжина. Много е важно никога да не се опитвате да извадите с голи ръце паяк, който се е скрил в бърлогата, защото има голяма вероятност да ви ухапе.

      Тъй като всички тарантули са тропически животни, те се нуждаят от висока температура. Идеалните градуси за отглеждането им са 22-30°С. При по-ниска температура паякът ви няма да умре, но ще се забавят жизнените му функции и може да спре да се храни.

 Автор : Михаил Томов ( MetaDream )