Тарантулите като домашни любимци

 

     Ако искате да имате наистина нестандартен домашен любимец, не е лоша идея да си вземете едно космато паяче. Хем ще му се радвате, хем ще пъдите с него нежеланите гости. Не всеки е готов да гали щъкащи паячета. Съществуват над 800 вида тарантули. Те са дългокраки и дълголетни гадинки. Цялото им тяло е покрито с къси блестящи косъмчета. Тарантулите са най-големите паяци на света - гигантският вид Голиат достига 12 см дължина на тялото, а с опънати крака - до 30 см.

     Въпреки страха на много хора да отглеждат тарантула у дома си, често това е много по-опасно за самата тарантула, отколкото за стопаните.Тарантулите могат да умрат от падане от ниско, ако наранят главогръда си (коремната област), затова трябва да внимавате много при отглеждането им.

     Тарантулите са отровни, но при повечето видове отровата не е достатъчно силна, за да нарани сериозно човек. Ухапването от тарантула може да бъде сравнено с ужилване от оса или пчела. В повечето случаи е безвредно, въпреки че човек може да прояви алергична реакция от ухапването, точно както някои реагират при ужилване от пчела.

     Някои от подходящите видове за начинаещи са Чилийска роза (Grammostola rosea), Мексиканска червеноколенеста (Brachypelma smithi),Мексиканска огненокрака (Brachypelma boehmei) и Хондураска къдравосоместа (Brachypelma albopilosum). Те са препоръчителни, защото са от най-спокойните и слабо отровни видове. Като цяло земните тарантули са идеални за начинаещи, защото са по-бавни и миролюбиви, което намалява шанса да избягат от терариума си или от ръцете на стопанина. Повечето любители търсят главно женски тарантули, защото те живеят по-дълго от мъжките, а и често мъжките правят повече опити за бягство, в сравнение с женските – в стремежа си да намерят женска.

     Менюто на тарантулата може да е доста разновидно. Добре е да се дават главно безгръбначни, като щурци, скакалци, хлебарки, ларви на бръмбари, червеи и др. За по-големите тарантули са подходящи и мишки, гущери и тн.

     Смяната на кожи (линеенето) става все по-рядко с възрастта. Докато линее, тарантулата не трябва да бъде притеснявана. След като смени кожата си, което най-често отнема няколко часа, тя не трябва да бъде пипана и държана в ръце поне няколко дни - до седмица, защото новата и кожа още не е укрепнала и е крехка, в самото начало тя е дори влажна.

     Ако искате да отглеждате тарантула като домашен любимец, най-доброто което можете да направите е да изберете по-миролюбив и спокоен вид за първи паяк и да внимавате когато го държите в ръка. Има достатъчно миролюбиви видове, при които шанс да ви нападнат почти няма. Вярвате или не – вие сте много по-опасни за тарантулата, отколото е тя за вас.

Автор : Михаил Томов ( MetaDream )