Theraphosa blondi

Информация:

Произход: Дъждовната гора на Централна Америка - Венецуела, Северна Бразилия, Гвиана, Френска Гвиана и Суринам

Тип: Земен паяк

Размер: Достига 25-30 см. разкрач. Считана за най-голямата тарантула в света. Отстъпва като разкрач на Theraphosa apophysis, но има много по-масивно тяло. Бърз растеж. Съзряват полово за 3 години и женските могат да живеят до 25, докато мъжките умират скоро след достигане на полова си зрялост

Темперамент: Много агресивни. Когато бъде раздразнена издава защитна шумове като съскане.

Отрова: Слаба. По-опасни са масивни хелицери (зъби) които могат да нанесат значителни поражения. . Внимание – поради големия си размер хелицерите (зъби) на тези тарантули достигат до 2-4 см. размер.

Отглеждане: Температура 24-28°C Влажност 80-85%. Високата влажност и добрата циркулация на въждуха в терариума е от критично значение за този вид!

Терариум: Тъй, като това е земен вид, е добре да се осигури укритие (корк, дървесна кора, кокосов орех или глинен съд), както и дебел слой субстрат, в който паяка ще може да си подкопае бърлога. Задължително е за големите индивиди да се сложи съд с вода ( паничка ).

Хранене: Огромен апетит. Храната е стандартна, както при всички тарантули - скакалци, щурци, хлебарки, ларви на насекоми. На по големите екземпляри могат да се дават малки гущерчета или новородени мишлета или плъхчета веднъж на месец - два, но само за разнообразие, никога като основна храна. Не е препоръчително менюто да включва диво хванати насекоми, те може да пренасят паразити или пестициди. Често възрастни индивиди от род Theraphosa биват хранени с дребни бозайници и земноводни като атракция – това е противопоказно и рисково. Видът нараства сериозно с всяко линеене, съответно има нужда от огромни количества хитин които си набавя чрез храната. Гореспоменатите не могат да ги осигурят и това води до проблеми при смяна на кожа, често с летален изход!

Малките се хранят на всеки 2 до 5 дни, а големите на всеки 5-10 дни.

Инкубационен период: 66 дни (източник: Todd Gearhart, 1999). Kонстантна температура (27°C) и влажност (80%)

Още:
Представителите на род Theraphosa притежават едни от най-дразнещи уртикарни косъмчета.
Снася 100-400 яйца в пашкул.

Име: Theraphosa blondi
Раздел: Тарантули
Размер: 1 кожа
Цена:
3.0см
250лв